Onze droge boerenworst, die we zelf produceren op de hoofdzetel in Aalter, werd door VLAM erkend als streekproduct. Droge worsten zijn een typisch streekproduct in voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen. Het oude recept van boerenworsten, zoals overgeërfd van vader op zoon in boerenfamilies, herwerkte zaakvoerder Geert met zijn vakkennis. Daarmee tonen we aan dat ambacht en technologie hand in hand gaan.

droge boerenworst buurtslagers streekproduct

Het verhaal van onze boerenworst

Geert Ally werd geboren in Ruiselede als flinke boerenzoon. Hij volgde de opleiding voor slager aan Ter Groene Poort en ontdekte daar zijn passie voor artisanale producten als droge worsten en salami. Om zich nog meer te bekwamen in de processen die bij deze vleesbereidingen te pas komen volgde hij met succes de masteropleiding bio-ingenieur voeding.

Na de oprichting van Buurtslagers in 1990 ging Geert aan de slag met het oude recept van boerenworsten, zoals dat overgeërfd werd van vader op zoon uit boerenfamilies. Geert had ontdekt dat je de smakelijkste worsten kon maken met uitsluitend buikspek. Het vlees is zacht, bevat nooit pezen, is heel smaakvol en heeft de juiste vet/vlees verhouding.

Als ambacht betekent gepruts in een kleine atelier of garage, dan doe ik niet mee. Ambacht is met kennis van zaken kiezen voor de juiste ingrediënten en een uitgekiend en gecontroleerd proces.
Geert Ally
Geert
Kwaliteitscontrole op vers vlees

De juiste ingrediënten en het juiste proces

Vandaag is buikspek een heel gegeerd en duur product omwille van die eigenschappen en de bredere toepassingen. In onze productiecentrale kunnen we toch steeds de beste stukken buikspek selecteren voor de boerenworst. Daarenboven kan door productie in deze hoogtechnologische omgeving een constant, kwalitatief en vers product afgeleverd worden. Doordat de worsten nu 3 dagen rijpen in een gecontroleerde klimaatkast is het resultaat altijd identiek.

Omdat het drogen en rijpen zo’n belangrijk onderdeel is van de traditionele droge boerenworst, gebruiken we geen plastic verpakkingen. We kiezen bewust voor een papieren pochette waarin we de boerenworst per stuk of per twee stuks verkopen. Dankzij die verpakkingswijze kan de worst nog ademen, het droogproces wordt zo niet onderbroken. Op die manier kan de klant het product thuis verder laten drogen naar wens.

Het resultaat: een heerlijke droge worst, subtiel gekruid waardoor je nog die pure authentieke smaak terugvindt. Een bewijs dat schaalvergroting, ambacht en authenticiteit hand en hand kunnen gaan. Daarom beloonde VLAM, het Vlaams Centrum Voor Agro- en Visserijmarketing, onze droge boerenworst met het label van streekproduct.

 

Proeven van onze droge boerenworst? Je vindt dit streekproduct terug bij onze verkooppunten van Buurtslagers en Bon’Ap. Wist je trouwens dat je met een droge worst meer kan doen dan opeten bij je boterham of in stukjes snijden als aperitiefhapje? Dit recept bewijst het!