Groepsfoto medewerkers Meat&More

Op vandaag telt Meat&More 1.500 medewerkers, bijna 200 winkelpunten van Buurtslagers en Bon’Ap, en is Bon’Ap een van de snelst groeiende versretailers in België. Mede dankzij die sterke groei, investeren we in een halfautomatisch distributiegebouw in Aalter. Dat zal niet alleen dienen als magazijn, er komen ook burelen en een gloednieuw Bon’Ap-filiaal. De sleutel tot het succes van ons bedrijf? Het werkgeluk van onze medewerkers.

Bij Meat&More zijn we ervan overtuigd dat gelukkige medewerkers de sleutel zijn tot het succes van een bedrijf. Werkgeluk kent echter een heel persoonlijke invulling, vertelt onze HR-manager Nick De Schamphelaire.

“Als familiaal bedrijf vinden we niet alleen ondernemerschap maar ook mensgerichtheid uitermate belangrijk. Medewerkers zijn bij ons geen nummer, we luisteren naar hen en iedereen telt. We geven mensen kansen, begeleiden en steunen hen in de keuzes die ze maken op vlak van hun loopbaan. Onze HR-afdeling investeert continu in de ontwikkeling en waardering van de talenten van elke medewerker.”

Medewerkers zijn bij ons geen nummer, we luisteren naar hen en iedereen telt.
Nick De Schamphelaire
Nick De Schamphelaire
HR-manager

Talent mobility

Onze groei en de vele ambitieuze projecten zorgen ervoor dat er continu nieuwe jobopportuniteiten zijn. De brede waaier aan jobs en een gevarieerde jobinhoud is mede te danken aan onze unieke aanpak. 90 procent van wat we verkopen, produceren of bewerken we ook zelf. Aankoop via lokale, Belgische leveranciers is hierbij heel belangrijk. Vergeleken met veel andere retail- en voedingsbedrijven kunnen we bijgevolg veel jobvariatie bieden.

“We beschikken over zo’n 175 verschillende functies omdat we veel dingen zelf doen, ook binnen de ondersteunende diensten. Op de marketingafdeling werken zo’n 20 mensen die onder meer zelf de folders opmaken. Maar er is ook een team van meer dan 20 IT’ers, een ruime HR-dienst en een eigen kwaliteitsdienst. Op die manier maken we voor veel mensen boeiend werk in eigen streek, met de nodige aandacht voor work-lifebalance, bereikbaar.”

Daarbij focussen we op talent en ook talent mobility is geen loos woord. In 2021 doorliepen bijna 200 van de 1.500 collega’s een loopbaanpad. Daarnaast gingen 20 mensen via interne mobiliteit naar een totaal andere functie. Tot slot verwelkomen we jaarlijks 15 à 20 terugkomers, mensen die eerder voor ons werkten.

Snelgroeiend voedingsbedrijf met familiaal karakter

Onze CEO Geert Ally richtte 30 jaar geleden Buurtslagers op vanuit zijn unieke achtergrond als gediplomeerd slager en voedingsingenieur. Later kwamen daar de maaltijdwinkels Bon’Ap bij en kreeg ons bedrijf de overkoepelende naam Meat&More. Buurtslagers vind je vandaag in verschillende supermarkten zoals Delhaize en Carrefour.

Ee paar jaar terug vervoegde zoon William Ally het bedrijf. Samen zetten vader en zoon hun schouders onder de transitie van een vleesverwerkend bedrijf naar een heus maaltijdbedrijf. De voorbije 30 jaar is de markt immers veranderd en het klantengedrag sterk geëvolueerd. Dankzij technologische innovatie en strategische keuzes spelen we in op die evoluties. Zo ligt onze focus niet langer op vlees alleen, maar op een breed assortiment van soep en belegde broodjes over traiteurgerechten en koude buffetten tot aardappelgerechten en pastasalades.

Vader en zoon Ally geven met Meat&More hun eigen invulling aan de klassieker ‘Mag het iets meer zijn?’, een zin die je wellicht al vaker hebt gehoord bij de slager om de hoek.

Voedselverspilling bestrijden met data

Om te groeien investeren we ook fors in data en digitalisering. Zo loopt er een traject rond master data management en zet een team van data en business analisten in op artificiële intelligentie om een inhouse voorspelmodel te ontwikkelen. Dat laatste doen ze door nauw samen te werken met IT, demand planning, aankoop en marketing, maar uiteraard ook met de filialen. Dankzij ons inhouse voorspelmodel zullen we zowel de productie in Aalter als het aanbod in de winkels kunnen afstemmen op de verwachte vraag, en voedselverspilling tegengaan.